Tietoa asumisesta

Muuttoilmoitus ja nimenvaihdokset

Virallinen muuttoilmoitus tulee tehdä Postille sekä Digi- ja väestötietovirastolle. Muuttoilmoituksen voit tehdä Postin verkkosivulla: posti.fi/muuttoilmoitus.

Ilmoita asuntoon muuttavien henkilöiden nimet ja syntymäajat huoltoyhtiölle. Tietosuoja-asetuksen (GDPR) mukaan vuokranantaja ja huoltoliike ei vastaa nimen laittamisesta rekisteriin, vaan vastuu on ilmoittajan eli asukkaan.

Kotivakuutus ja sähkösopimus

Edellytämme laajaa kotivakuutusta, joka tulee pitää voimassa koko asumisen ajan. Vakuutuksesta tulee esittää todistus ennen muuttoa.

Muista tehdä hyvissä ajoin sähkösopimus uuteen osoiteeseesi, jotta sähkö on kytkettynä kun muutat asumaan. Turvallisuussyistä sähkö saattaa olla kytketty pois päältä liedeltä ja kiukaalta asunnon sähköpäätaulusta.

Lemmikit

Lemmikit ovat tervetulleita asuntoihimme. Huoneistojen ulkopuolella lemmikkieläimet on pidettävä kytkettyinä.

Lastenvaunut, polkupyörät

Lastenvaunuja tai polkupyöriä ei saa pitää suoraan lattiamatolla, koska se värjää maton ja siitä aiheutuu kustannuksia (maton vaihto).

Avaimet

Avainten luovutus tapahtuu Avo-Asuntojen kautta. Asukkaat eivät voi sopia keskenään avainten luovutuksesta. Pidä erityistä huolta avaimistasi. Jo yhden avaimen puuttuminen aiheuttaa lukon uudelleensarjoituksen, joka tulee asukkaan maksettavaksi.

Vuokranmaksu

Vuokranmaksupäivä on kuukauden 15. päivä. Myöhässä maksetusta vuokrasta peritään viivästyskorkoa. Mikäli sinulla on vaikeuksia vuokranmaksussa, olethan pikaisesti yhteydessä vuokravalvonta@avoasunnot.fi.

Vuokralaskut

Vuokranmaksulasku annetaan avaimia noudettaessa tai se lähetetään sähköpostilla/postilla.

Vesilaskut (asunnot, joissa on huoneistokohtainen vesimittari)

Vesitasauslaskutus suoritetaan kaksi kertaa vuodessa kulutuksen mukaan. Veden hinnan ja vesiennakon suuruuden vahvistaa vuokranantaja vuosittain. Vesimaksuennakot huomioidaan tasauksessa.

Kiinteä vesimaksu

Osassa kohteista on käytössä kiinteä vesimaksu (summa €/hlö/kk), jolloin erillistä vesilaskua ei tule.

Vedentasaus poismuuton yhteydessä

Asunnontarkastaja lukee vesimittarin asukkaan poismuuttaessa. Pidätämme mahdollisen loppuvesilaskun vakuudesta. Jos kyseessä on hyvitys, se lisätään palautettavan vakuuden määrään.

Asumistuki

Yleistä asumistukea voidaan maksaa pienituloiselle ruokakunnalle asumismenojen helpottamiseksi. Asumistukea voi saada vuokra/asumisoikeus/omistusasuntoon.

Kela maksaa asumistuen suoraan vuokranantajalle, jolloin asukas vähentää tuen määrän vuokrasta. Lue lisää yleisestä asumistuesta Kelan sivulta: kela.fi/yleinen-asumistuki

Astian- ja pyykinpesukoneista

Astianpesukoneen kytkennät saa tehdä vain valtuutettu putkiasentaja ja astianpesukoneen alla tulee käyttää aina vuotokaukaloa. Astianpesukonetta ei saa jättää asuntoon tai myydä/luovuttaa seuraavalle asukkaalle. Jos asukas jättää koneen asuntoon, se poistetaan vuokranantajan toimesta ja siitä aiheutuu kuluja vanhalle asukkaalle.

Mikäli asunnossa on laminaattilattia keittiössä, on tarkastettava, että astianpesukoneen kohdalta lattia on samalla tasolla laminaatin kanssa. Kaukalon taakse on asennettava 9 v. paristolla toimiva vuotovahti.

Astianpesukoneen tulppaus

– Tulppauksissa on käytettävä alkuperäisiä osia, tai rautakaupasta on haettava uudet.
– Putkistoon ei saa jättää mitään ylimääräisiä osia.
– Painepuolen tulpan alle tulee muistaa laittaa tiiviste.
– Tulppauksessa ei saa käyttää teippiä, sinitarraa, purukumia, pullonkorkkeja, kyniä, yms. reikään sopivaa.
– Tulppauksen tulee olla tehty niin, että vuotoja ei ilmene.
– Tulo- ja poistoputkien tulppaus tulee tehdä alla olevan kuvan mukaisesti:

Pyykinpesukoneen tulo- ja poistoputkien tulppaus

– Tulppauksissa on käytettävä alkuperäisiä osia, tai rautakaupasta on haettava uudet.
– Putkistoon ei saa jättää mitään ylimääräisiä osia.
– Painepuolen tulpan alle tulee muistaa laittaa tiiviste.
– Tulppauksessa ei saa käyttää teippiä, sinitarraa, purukumia, pullonkorkkeja, kyniä, yms. reikään sopivaa.
– Tulppauksen tulee olla tehty niin, että vuotoja ei ilmene.
– Seinällä olevia liitoksia ei tarvitse tulpata.
– Helat on jätettävä paikoilleen.
– Alla esimerkkikuva:

Ilmanvaihtokoneet ja liesikuvut

Asunnoissa, joissa ilmanvaihto on hoidettu huoneistokohtaisen lämmöntalteenottokoneen kautta Huoltoyhtiö/muu ammattilainen vaihtaa ilmanvaihtokoneiden suodattimet kaksi kertaa vuodessa. He ilmoittavat asiasta etukäteen asukkaille.

Asunnossa oleskellessa ilmanvaihtolaitetta tulee käyttää tehoasennolla 2. Tehoaluetta 1 käytetään vain silloin, kun asunnosta ollaan useita päiviä poissa. Tehoalueita 3-4 voidaan käyttää tilapäisesti ruokaa laittaessa tai saunomisen jälkeen.

Liesikuvuissa ei ole moottorilla varustettua liesituuletinta. Kuvuista säädetään ilmanvaihtoa. Asukkaan tulee huolehtia myös liesikuvun rasvansuodattimen puhdistuksesta. Suodattimet voi pestä astianpesukoneessa tai astianpesuaineella erittäin kuumassa vedessä

Seiniin kiinnitykset ja maalaukset

Seinäkiinnikkeitä tulee käyttää vain kohtuullinen määrä ja asunnosta pois muutettaessa reiät tulee korjata. Seiniin ja kattoon asennettavien ns. raskaiden kiinnikkeiden (ankkurit tms.) ovat kiellettyjä (ohjeet alempana).Seinien maalauksessa saa käyttää vain maalarinvalkoista väriä. Seiniä ei saa tapetoida, mutta vanhan tapetin saa poistaa ja maalata seinän maalarinvalkoisella värillä.

Sisustustarrojen poiston aiheuttamien vikojen korjaus on asukkaan vastuulla (esim. tapetin / ovipinnan repeytyminen).

Kiinnitysohjeet:

Kipsilevyseinä (väliseinät)

Hyväksyttäviä kiinnikkeitä ovat erilaiset taulukoukut ja teräsnaulat (kuva alapuolella). Tulppakiinnitystä ei tule käyttää lainkaan.

Betoniseinät

Jos betoniseinälle halutaan tehdä kiinnityksiä, ne tehdään tulppakiinnityksellä (kuva alapuolella).

Itseporautuvat kiinnikkeet

Kuvan 3. kaltaisten kiinnikkeiden käyttö on kiellettyä, koska ne tuhoavat seinäpinnat. Jos asukas kuitenkin haluaa käyttää itseporautuvia kiinnikkeitä, on hän velvollinen saattamaan seinät alkuperäiseen kuntoon pois muuttaessaan.

Poismuutettaessa huomioitavat asiat

Jos seinässä on huomattavia kiinnikkeiden jälkiä, kohta pitää ennallistaa: proppu poistetaan kärkipihdeillä, reikä täytetään, kohtaan ”täpätään” oikean väristä maalia esim. vesiväripensselillä.

Maali on yleensä sävyä F 157 puolikiiltävä, poikkeuksia kuitenkin on, asian täydellinen varmuus on tarkastettava asiakaspalvelu@avoasunnot.fi. Mikäli korjaus ei onnistu, saatetaan seinä korjauttaa harkinnan mukaan ammattimaalarilla ja työstä voi tulla poismuuttajalle kustannuksia.

Muutos- ja korjaustyöt

Asunnon korjaus- ja muutostöitä ei saa tehdä ilman omistajan ennakollista lupaa. Ota yhteyttä asiakaspalveluun asiassa sähköpostitse asiakaspalvelu@avoasunnot.fi.

Vesivahinko

Ilmoita meille heti vesivahingosta sellaisen havaitessasi! Ilmoittamatta jättäminen voi vaarantaa itsenne ja tulevien asukkaiden terveyden.

Vuotava wc-istuin/lavuaari, pientarvikkeet

Ilmoita vuotavasta wc-pöntöstä tai lavuaarista aina pikaisesti huoltoyhtiöön. Vuoto voi nostaa vesimaksun määrää. Mikäli suihkuletkuun/bidekahvaan/suihkukahvaan tulee vika, ilmoita asiasta meille.

Paloturvallisuus

Kerros- ja luhtitaloissa grillaus on sallittua ainoastaan sähkögrillillä. Rivi- ja paritaloissa saa käyttää hiili/kaasugrilliä, mutta on noudatettava 1,5 metrin turvaväliä palavista materiaaleista.

Ulkokäyttöön tarkoitettuja grillejä ei saa käyttää sisätiloissa.

Sijoita grilli palamattomalle alustalle ja suojaisaan paikkaan. Tuuli voi viedä helposti varsinkin alumiinifoliosta tehdyt kertakäyttögrillit mennessään.

Varmista, ettei grillin yläpuolella tai ympärillä ole mitään syttyvää. Älä grillaa puun, katon tai ikkunan alla.

Pidä lapset ja lemmikkieläimet loitolla grillistä ja sytytysnesteet lasten ulottumattomissa.

Katso, että sammutusvälineet ovat saatavilla grillin läheisyydessä.

Yleisiä paloturvallisuusohjeita tulee aina noudattaa.

Takka

Käytä takkaa oikealla tavalla. Katso pelastustoimen ohjeet osoitteesta pelastustoimi.fi

Asukasvarastot

Varastokoppi on numeroitu asunnon numeron mukaan. Varastokoppi voi sijaita eri talossa kuin asunto. Tämä koskee taloyhtiöitä, joihin kuuluu enemmän kuin yksi talo. Varastoihin tulee hankkia oma riippulukko.

Varastojen käytävillä on kiellettyä säilyttää mitään ylimääräistä (esim. lasten ulkolelut, vanhat auton renkaat, urheiluvälineet). Tavarat toimitetaan käytäviltä kaatopaikalle jättäjän laskuun.

Porrashuone

Palo- ja turvallisuuslain mukaan porrashuoneessa ei saa pitää mitään ylimääräistä. Porrashuoneesta tavarat toimitetaan kaatopaikalle tavaroiden omistajan laskuun.

Taloyhtiönetti

Alla on listattuna ne kohteet, joissa on käytössä taloyhtiönetti. Muiden isännöimissä kohteissa ei ole taloyhtiönettiä. Taloyhteyden nettiyhteys tarvitsee tilata ja aktivoida, jotta saat sen käyttöösi. Alla linkit näille sivustoille.

DNA Taloyhtiönetti

Tampere

Kaipasensinne 4, 33710 Tampere
Kalkunvuorenkatu 13, 33330 Tampere
Kalkunvuorenkatu 20, 33330 Tampere
Kalkunvuorenkatu 30, 33330 Tampere
Kotkansiivenkatu 4, 33720 Tampere
Linnoituksenkatu 5, 33330 Tampere
Linnoituksenkatu 6, 33330 Tampere
Mallastehtaankatu 19, 33270 Tampere
Perkiönkatu 70, 33900 Tampere
Perkiönkatu 72, 33900 Tampere
Ruismäenkatu 2, 33340 Tampere
Ruismäenkatu 18, 33340 Tampere
Ruopionkatu 11, 33800 Tampere
Varuskatu 2, 33330 Tampere
Vehkakatu 10, 33580 Tampere

Nokia

Eetinkatu 2 ja 4, 37100 Nokia
Vaahterakatu 1, 37120 Nokia

Pirkkala

Korkokuja 2 A ja B, 33950 Pirkkala
Metsämäenkaari 4, 33960 Pirkkala

Lempäälä

Kuhapolku 2, 37550 Lempäälä
Lohilantie 7, 37550 Lempäälä
Vitikankuja 2, 37500 Lempäälä

Ylöjärvi

Justuksentie 2, 33480 Ylöjärvi
Mikkolantie 54 ja 56, 33470 Ylöjärvi
Muinaisrannantie 5, 33470 Ylöjärvi
Tiuravuorentie 4, 33480 Ylöjärvi

Kangasala

Kenttäpolku 2, 36220 Kangasala
Kompankaari 5 / Hakakuja 1, 36220 Kangasala
Rataniityntie 6 A ja B, 36240 Kangasala
Vaarinmaantie 5, 36200 Kangasala

Nettiyhteyden aktivointi DNA:n kautta

Elisa Taloyhtiönetti

Linnunradankatu 11, 37140 Nokia
Linnunradankatu 13, 37140 Nokia
Linnunradankatu 15, 37140 Nokia
Linnunradankatu 17, 37140 Nokia

Nettiyhteyden aktivointi Elisan kautta

Huoltoyhtiöt

Ilmoita asuntoon muuttavien henkilöiden nimet ja syntymäajat oman yhtiösi huoltoyhtiölle. Tietosuoja-asetuksen (GDPR) mukaan vuokranantaja ja huoltoliike ei vastaa nimen laittamisesta rekisteriin. Vastuu on ilmoittajan eli asukkaan.

Vikailmoitukset ensisijaisesti oman huoltoyhtiösi yhteydenottolomaketta käyttäen.

Tampere ja Pirkkala

Kotikatu Kiinteistöpalvelut
Tampereen ja Pirkkalan kohteet (pl. Nauriskatu)
p. 010 270 8040

Lähihuolto Oy
Nauriskatu 10, 33300 Tampere

Nokia

Nokian Kiinteistöhuolto
Nokian kohteet (pl. Kantosieni)
p. 010 270 8050

Talo- ja konepalvelut Sommar
Kantosienenkatu 2, 37130 Nokia

Lempäälä

Kotikatu Kiinteistöpalvelut
p. 010 270 8040

Kuhapolku 2, 37550 Lempäälä
Lohilantie 7, 37550 Lempäälä
Vitikankuja 2, 37500 Lempäälä

Lekitek
Myllykoluntie 4, 37560 Lempäälä

Ylöjärvi

Kotikatu Kiinteistöpalvelut
Ylöjärven kohteet (pl. As Oy Ylöjärven Muinaisranta)
p. 010 270 8040

Lähihuolto Oy
Muinaisrannantie 1, 33470 Ylöjärvi

Kangasala

Kotikatu Kiinteistöpalvelut
p. 010 270 8040

Vaarinmaantie 5, 36200 Kangasala
Kompankaari 5 / Hakakuja 1, 36220 Kangasala
Rataniityntie 6 A ja B, 36240 Kangasala
Kenttäpolku 2, 36220 Kangasala

Kangasalan kiinteistöpalvelu
Otsolantie 6, 36100 Kangasala
Karhunkierros 22-26, 36100 Kangasala

Orivesi, Sastamala, Urjala

Huoltoyhtiön yhteystiedot kohteen isännöitsijältä

Järjestyssäännöt

Nämä järjestyssäännöt on hyväksytty talon asukkaiden asumisviihtyisyyden turvaamiseksi. Kaikkien on käyttäytymisellään ja muullakin tavoin otettava huomioon muut talon asukkaat. Asukkaiden on huolehdittava siitä, että myös heidän vieraansa noudattavat näitä järjestyssääntöjä. Kunnan järjestyssäännöissä on kiinteistöä koskevia määräyksiä.

1. YHTEISET TILAT
– Kun ulko-ovet ovat lukittuina, niistä kuljettaessa on huolehdittava, että ne lukkiutuvat uudestaan.
– Yhteisissä tiloissa on vältettävä metelöintiä. Tupakointi ja turha oleskelu niissä on kielletty.
– Yhteisten tilojen ja ulkoalueiden käytössä on noudatettava siisteyttä ja järjestetystä. Paloturvallisuussyistä tavaroita saa säilyttää vain niitä varten varatuissa tiloissa.
– Kilpien ja mainosten kiinnittäminen sekä antennien yms. asentaminen on sallittu vain yhtiön luvalla.
– Kiinteistössä havaituista vioista on ilmoitettava yhtiön edustajalle (isännöitsijä).

2. JÄTEHUOLTO
– Talousjätteet ja muut roskat on vietävä pakattuina jäteastioihin. Lisäksi on otettava huomioon määräykset jätteiden lajittelusta.
– Muiden kuin talousjätteiden poiskuljettamisesta on asukkaiden huolehdittava itse.
– Ympäristölle haitalliset jätteet on vietävä jäteviranomaisten niille varaamille paikoille.

3. PYSÄKÖINTI
– Ajoneuvojen pysäköinti on sallittu yhtiön luvalla vain niille varatuilla ja merkityillä paikoilla. Auton tarpeeton joutokäynti on kielletty.

4. HUONEISTOT
– Huoneistoissa ei saa häiritä naapureita. Erityisesti klo 22.00–07.00 on vältettävä melua.
– Huoneistoja on hoidettava huolellisesti. Vesivuodoista ja muista huoneistoissa havaituista vioista on viipymättä ilmoitettava yhtiön edustajalle (isännöitsijä).
– Muutos- ja korjaustöitä saa tehdä ainoastaan vuokranantajan ennakollisella luvalla.
– Muutostöissä on otettava huomioon naapureiden asumisviihtyisyys ja porraskäytävien siisteys.
– WC- ja muihin viemäreihin ei saa laittaa jätteitä, jotka saattava tukkia tai vaurioittaa niitä.
– Parvekkeet on pidettävä siisteinä, ja talvisin niiltä on luotava lumet.
– Kerros- ja luhtitaloissa grillaus on sallittua ainoastaan sähkögrillillä. Rivi- ja paritaloissa saa käyttää hiili/kaasugrilliä. Yleisiä paloturvallisuus ohjeita tulee aina noudattaa.
– Huoneistoja ei saa tuulettaa porraskäytäviin.

5. TUPAKOINTI
Asunnon sisätiloissa ja parvekkeella tupakointi on kielletty. Yhtiön savuttomuutta ei voida kuitenkaan taata.
Mikäli asukas on tupakoinut asunnon sisätiloissa, peritään toteutuneet remonttikulut asukkaalta poismuuton yhteydessä.

6. MUUTTOILMOITUS
Yhtiön sisäisen hallinnon hoitamiseksi huoneistoon muutosta ja poismuutosta on aina ilmoitettava yhtiön edustajalle.

7. TOMUTTAMINEN
Mattojen ja vuodevaatteiden tomuttaminen on sallittu vain tähän tarkoitukseen varatuilla parvekkeilla tai alueilla ja vain ilmoitettuina aikoina.
Pito- ja liinavaatteiden puristelu ja tuulettaminen sekä pikkupyykin kuivattaminen on sallittu huoneistoparvekkeilla vain kaiteiden sisäpuolella.

8. LEMMIKKIELÄIMET
Huoneistojen ulkopuolella lemmikkieläimet on pidettävä kytkettyinä. Ne eivät saa häiritä talon asukkaita eikä talossa luvallisissa asioissa liikkuvia eivätkä liata rakennusta tai tonttia.
Eläinten ulkoiluttaminen on kielletty lasten leikkeihin varatuilla paikoilla ja niiden välittömässä läheisyydessä.

9. MÄÄRÄYSTEN RIKKOMINEN
Järjestysmääräysten rikkominen saattaa aiheuttaa vahingonkorvausvelvollisuuden, huoneiston hallintaan oton tai vuokrasopimuksen purkamisen.

Varallisuusrajat vuokra-asunnoissa

Varallisuus mahdollisten velkojen jälkeen ei saa ylittää seuraavia enimmäismääriä:

TAMPERE
1 hlö: 57.000 €
2 hlöä: 73.000 €
3 hlöä: 98.000 €
4 hlöä tai enemmän *

PIRKKALA
1 hlö: 48.000 €
2 hlöä: 59.000 €
3 hlöä: 71.000 €
4 hlöä: 81.000 €
5-hlöä: 91.000 €

YLÖJÄRVI
1 hlö: 36.000 €
2 hlöä: 53.000 €
3 hlöä: 71.000 €
4 hlöä: 81.000 €
5 hlöä: 91.000 €

LEMPÄÄLÄ:
1 hlö: 36.000 €
2 hlöä: 53.000 €
3 hlöä: 71.000 €
4 hlöä tai enemmän *

KANGASALA
1 hlö: 35.120 €
2 hlöä: 52.680 €
3 hlöä: 70.240 €
4 hlöä tai enemmän *

NOKIA
1 hlö: 34.000 €
2 hlöä: 43.000 €
3 hlöä: 48.000 €
4 hlöä: 59.000 €
5 hlöä: 71.000 €

*) Mikäli ruokakuntaan kuuluu neljä hakijaa tai enemmän, korotetaan varallisuus-rajaa 10.000 eurolla jokaista ruokakuntaan kuuluvaa henkilöä kohden. Esim. Tampereella kaksi aikuista ja kaksi lasta 124.000 € (84.000 € + 10.000 € x 4 hlöä = 124.000 €)

Lisätiedot asukasvalinnasta ARA-vuokra-asuntoihin: ARA asukasvalinta

Vapaarahoitteisissa kohteissa ei ole varallisuusrajaa